Hvad er en Dip.MPT Muskuloskeletal fysioterapeut ?
Hvad er en Muskuloskeletal fysioterapeut Dip.MPT?
En muskuloskeletal fysioterapeut med titlen Dip.MPT er en videreuddannet fysioterapeut som er uddannet hos Dansk Selskab for Muskuloskeletal fysioterapi. Disse fysioterapeuter arbejde blandt andet med den anerkende model som kaldes for klinisk ræsonnering i bio-psyko-sociale model fra ICF ( The International Classification of Function).
Den bio-psyko-sociale model
Muskuloskeletal fysioterapi terapeuter er ekstraordinær dygtige til at udrede, undersøge og behandle. Fysioterapeuter har altid været kendt for at arbejde med den biologiske del af mennesket, men nu er vi blevet så avanceret, at vi abejder med de psykosociale faktorer også, hvilket gør os ekspert i den bio-psyko-sociale del.
Krop, psyke og aktivitet hænger sammen
Det betyder på enkelt sprog, at krop, psyko og aktivitet hænger sammen. Hvordan har patienten det hvis man ser på helheden og ikke kun på lidelsen alene. En behandling kan være varierende og tilpasses den enkelte patient. I behandlingen indgår der kommunikation, samtale, undervisning, træning, undersøgelser og behandlingsplaner. Vi tilpasser heletiden vores plan til ændringerne hos patienten.
Videreuddannelse og specialisering
En muskuloskeletal fysioterapeut er enten videreuddannet certificeret kliniker eller specialist og har en efteruddannelse som hjælper patienter, der har langvarige smerter. Målet er, at fysioterapeuten kan anvende avanceret klinisk ræsonnering til vurdering og håndtering af patienter med enhver direkte – eller indirekte form for muskuloskeletale lidelser med alle de kompleksiteter, der kan forekomme.
Self-efficacy og patientens egen rolle
Så patienten kan få indsigt i deres problematik og lære at håndtere dem igennem self-efficacy, som er at tro på egne evner til at udføre adfærd, der er nødvendig for at opnå specifikke præstationsresultater. Det er en vigtig del af processen at du selv kan håndtere og kontrollere din fremgang, således at du forstår og mærker fremskridt.
Klinisk Ræsonnering og Undersøgelse i Muskuloskeletal Fysioterapi
En klinisk muskuloskeltal fysioterapeut laver en ræsonnering udefra den samlede viden som klinikeren får af patienten. Alle komponenterne er så i spil i en behandlingssituation, men fylder og vægtes forskelligt. Klinisk ræsonnering defineres som ”en proces hvor klinikeren integrere med patienter, brugere, kollegaer, sundhedssystemet og strukturerer mening, mål og sundhedsstrategier baseret på kliniske data, patientens ønsker samt professionelle vurderinger og viden.
Effektmåling i klinisk ræsonnering
”Modellen kan være et værktøj for effektmåling”. På den måde kan man som kliniker sikre sig såvel mål på krop, aktivitet og deltagelsesniveau, hvor omgivelserne og de personlige faktorer er integrerede i den kliniske ræsonnering.
Behandling er individuel
Der er ikke en måde at behandle en patient på, men det afhænger af patientens personlige faktorer og alt som er omkring dem.
Eksempel: Stress og rygsmerter
Ex. Et meget godt eksempel er en mand jeg engang så, som kommer ind i klinikken og udviser stress over at han igen har rygsmerter. Sidste han var til fysioterapeut hjalp det ikke og han ved også godt han har en dårlig holdning og gerne vil igang med at træne. Han kan bare ikke gå igang, fordi det hele ofte ender i, at han får ondt af behandling og træning bagefter. Så hans frustration er, at han ikke kan se nogen vej ud af de smerter. Kort fortalt så søger han hjælp, men tror ikke på behandleren eller egne evner. Han er stresset over at have ondt og udviser frustration. Han ved godt hans situation er dårlig, men sætter sig i den rolle, at det er ikke til at lave om på. Men det er det!
Samtale og forståelse
Han kan godt få hjælp, men det starter med samtale. Det starter med at få ham at forstå sine smerter. Hvorfor er de der? Hvad betyder det? Hvad kan hans selv gøre? Hvad gør det ved ham? Hans erfaring med smerterne var at han sidste gang blev indlagt med følelseshed i begge ben og dette er hans værste mareridt hvis dette skete igen. Derfor udviser han angst og frygt for, at det ikke må ske igen.
Tillid og fremgang
Så min opgave er, at vise medfølelse og forståelse. Derefter har jeg hans tillid til at begynde en rejse der omhandler hvad der skal til for at han får det bedre. I alt dette, skal han også have en oplevelse af fremgang også efter første gang. Jeg startede med at tale med ham omkring hans erfaring med smerter og fik ham til at forklare hvad hans værste tanke var omkring disse smerter.
Resultater gennem samtale
Igennem denne samtale nåede han til at anerkende at hele den oplevelse og tidligere rygproblematik var skrækkelig fordi han samtidig mistede sit job. Det hele var uoverskueligt. Så da jeg forsøgte at forklare ham at ved en daglig ændring af den måde han levede på med alt for meget stillesiddende arbejde kunne han ændre på smerterne begyndte han og lytte. Senere i forløbet nåede vi til at han troede på egne evner igennem at forstå og acceptere sine smerter. Det var en rejse som varede 3 måneder og derefter har han haft det meget bedre.
Certificeret kliniker og specialister i Muskuloskeletale Fysioterapi og Deres Kompetencer
En certificeret kliniker har en anerkendt høj uddannelse og er ekstraordinær dygtige til at udrede, undersøge og behandle. Deres speciale er i feltet muskuloskeletal fysioterapi, som behandler patienten på det bio-psyko-sociale niveau. En muskuloskeletale fysioterapeut udfører en specialiseret undersøgelse der omhandler at finde frem til årsagen af problematikken. Denne undersøgelse indeholder en uddybende samtale, samt specifik undersøgelse. Fundene fra samtalen og undersøgelsen vil danne grundlag for en behandlingsplan.
De fleste certificerede kliniker arbejder udenfor den offentlige sygesikring, fordi niveauet er højere end hos en normal fysioterapeut.
Effektive Behandlinger og Genoptræning af Muskuloskeletale Lidelser
De effektive behandlinger er når klinikeren kan se sammenhængen mellem den bio-psyko-sociale model og mennesket som kommer i klinikken.
Vi anvender vores viden til at behandle i klinikken, men vi ser også på det individuelle menneske og behandler de komplekse problemstillinger.
Uddannelse til komplekse smertepatienter
Vi er uddannet til at klare de komplekse smertepatienter, som har gået med kroniske smerter og ikke selv har kontrol over deres aktivitet. Vi anvender “graded exposure” til at få patienten igang med en genoptræning og langsomt men sikkert, kan patienterne få styr på deres egen smerter. Det betyder, at de lære at takle deres situation og være mindre bekymret over om de kan lære deres tilstand.
Muskuloskeletal Fysioterapi i Klinisk Praksis: Hvad du skal Vide
Når du kommer i klinikken, kan du forvente at jeg som fysioterapeut tager imod dig samt at du vil føle dig hørt. Du møder ikke et “koncept” eller en måde at lære dig hvordan du skal igennem din tilstand. Du møder en menneskelig, faglig og kompetent person som kan lytte og ræsonnere sig igennem din fortælling.
Forventninger og handlingsplan
I samtalen vil du opleve at vi har en empatisk kommunikation og mit mål er at du få opfyldt dine forventninger til første møde. Vi behandler ofte med dybere samtaler, behandlinger af manueller teknikke er andet samt en træningsplan.
Arbejdsområder og Karrieremuligheder inden for Muskuloskeletal Fysioterapi
Der er mange arbejdsområder for en muskuloskeletal fysioterapeut. Jeg har kollegaer som er eksperter i komplekse smertepatienter, med f.eks kæbesmerter.
Jeg selv arbejder med langvarige smertepatienter men også patienter med hofte, ryg og bækken problematikker, som bare ikke kan se hvordan de kommer videre.
Patienter med aktive liv og genoptræning
Jeg ser mange aktive mennsker, som ønsker at komme tilbage til en travl hverdag efter f.eks en langvarige ryg eller hofteskade. Det sidste kursus jeg har været på er “kognitiv funktionel terapi”, som hjælper patienten til at ræsonnere over hvorfor han/hun har de smerter og ikke kan komme af med dem.
Læs mere om Muskuloskeletal fysioterapi på www.muskuloskeletal.dk.
Jeg er ekspert i Muskuloskeletal fysioterapi og er fysioterapeut på Østerbro. Hvis du har smerter eller brug for akut fysioterapi, kan du få hjælp her.
Kontakt klinikken på telefon 53546547.
Læs også: Hvad er en fysioterapeut? og Hvad kan en fysioterapeut?