Hoftesmerter

Hoftesmerter kommer blandt andet efter traume, overbelastning, forkert belastning eller en lidelse i selve hofteleddet. Symptomer fra hoften kan give klinik lyde, stivhed, fornemmelse af låsning, smerter eller stramhed. Hvis dine smerter i hoften er tilbagevendende, vedvarende og forværrende, vil det være hensigtsmæssigt at få det undersøgt.

Har du smerter som du ikke kan komme af med?

Vi har kendskab til den nyeste viden og behandlingsform indenfor kompleksiteten bag smerter og har udarbejdet et behandlingsforløb til dig som oplever smerter i lænden, nakken, bækkenet eller andre steder i bevægeapparatet.

Du vil igennem undervisningen få en bedre forståelse af dine smerter og de smertemekanismer som er til stede.

Vi skræddersyer et behandlingsforløb, som vil give dig mulighed for at tage kontrollen tilbage.

Hvis du har behov for akut fysioterapi kan jeg finde en tid til dig indenfor 24 timer.

Forandringer i hoften (slidgigt)

Det er oftest fra 60-års alderen at man konstatere forandringer i hoften og forekomsten er herefter stigende med alderen. Årsagen til udviklingen af slidgigt i hoften kendes ikke, men hvis der i forvejen er en deformitet som ikke er opdaget (hoftedysplasi), et hofteknoglebrud, samt høj alder kan dette være nogle af årsagerne til forandringerne.

Nogle mærker mere til forandringerne end andre og der kan være en sammenhæng disposition og gener. Smerterne er ofte tiltagende over lang tid og det første man kan opleve er stivhed, smerter og nedsat balance samt styrke. Der er stærk evidens for, at denne tilstand kan afhjælpes med mere end 8 ugers styrketræning 2-3 gange om ugen som kan afhjælpe smerter og styrke muskulatur omkring hoften.

Hoftebrud

Hvis man har brækket en hoften, er det rigtig vigtigt at få genoptrænet den igen og opnår et godt funktionsniveau. Dette sker ofte hos ældre som falder i hjemmet eller på gaden. Yngre mennesker kan også være udsat for et brud, hvis de har kørt galt eller faldet med fart på.

I nogle tilfælde vælger lægen at operere og efterfølgende skal hoften trænes stærk igen. Smerterne ved et brud er kraftige og man kan ikke støtte på benet.

Betændt slimsæk (bursit)

Omkring vores led i kroppen sidder slimsækkene. De har en funktion, at være støddæmpende for det væv som ligger under slimsække. Det er knogler, nerver, blodkar, sener, muskler og led. Kroppen har mange slimsække som kan blive irriteret spontant eller efter et fald. Der kan også ske ændring i leddet, overbelastning og forårsaget af andre gigtlidelser.

Problemet skyldes en irriteret slimsæk. Det er ofte nødvendigt at give den hvile så symptomerne kan falde til ro og derefter skal den stabiliserende muskulatur trænes. Behandlingen vil i starten fokusere på at smertelindre, blodcirkulation og lette øvelser. Det kan bl.a. gøres med stræk, styrke og manuelle teknikker. I anden stadie kan man anvende træning som anvendes til at styrke musklerne og gøre dem stærkere.

Senebetændelse (tendinose)

Sener kan blive symptomgivende efter gentagne, tung og eksplosiv belastninger. Ømheden sidder ofte i sene udspringet, fra knoglen fortil i hofteleddet, baglår på sædeknuden, ydersiden af hoftenkammen eller den store lårbensknogle. Der er ofte lokal smerter ved tryk på knoglen/senen og i den kliniske undersøgelse er styrken og længde nedsat i musklen.

Smerterne mærkes ofte om morgenen, når der strækkes i vævet eller når den er aktiv. Vævsheling tiden på sene væv er mellem 6-9 mdr og afhængig af hvad man vælger at gøre for at få det bedre. Moderat til tung styrketræning hver 2-3 dag med specifikke øvelser har vist at give gode resultater.

Springer hofte (ydre eller indre springhofte)

Hvis smerterne sidder på ydersiden af hoften, kaldes det en ydre springhofte. På ydersiden af benet har man en muskel, som har et meget langt senebånd. I nogle tilfælde kan dette senebånd ligge for tæt på knogle udspringet og give smerter i bøj og stræk af benet. Dette kan give smerter eller ej, hvis dette giver smerter kan det være den underliggende slimsæk som bliver irriteret. Hvis den bliver irriteret og hæver op, kan det medføre smerter. Årsagen er ofte ubalance i muskulaturen omkring hoften, som kan komme af platfodet, kalveknæet eller pludselig opstået efter meget træning.

Er problemet derimod på indersiden af benet, kaldes det indre springhofte. Dette skyldes hoftebøjeren som er for svag eller for stram og derfor bliver irriteret eller betændt, hvorved den kan blive hævet og derfor ramme nogle udspring af knogler som så giver smerter. Årsagen kan være en unormal position af muskelsenens hæftning på lårbenet. Manuel behandling og træne kan være en god måde at lindre smerterne på.

Hofteindeklemning mekanismer (Impingment)

Der skelnes mellem 2 typer af impingment. En mekanisme man kalder for “PINCER” at noget kommer i klemme når hoften bøjes.
En anden mekanisme kaldt for “CAM”, som betyder at der over tid er dannes ekstra knoglevæv på knoglehalsen som kommer til at sidde i vejen, når man skal bøje hoften.

Som regel opstår indeklemningen fortil i hoften i forbindelse med en bøjning eller et stræk i hoften. Smerterne kan være tiltagende ved belastninger, trappegang eller gentagne belastninger.

Hofteskred (Hoftedysplasi)

Hoftedysplasi er en defekt af hofteskålen, som resulterer i, at hofteskålen står meget stejlt og ikke har tilstrækkelig dybde til at give den nødvendige ledføring af lårbenshovedet. Den dårlige led støtte i hoften medfører beskadigelse af ledlæben, og giver øget slitage af brusken i hofteleddet, som kan bevirke tidlig udvikling af slidgigt.

Symptomerne kan være udtrætning og uro i låret efter længere gåture. Mange andre har skarpe smerter i lysken, der efterhånden tiltager, særligt i forbindelse med fleksion i hoften. Der kan være natlige gener og uro i hoften. Har man hoftedysplasi kan dette være et forstadie til slidgigt og derfor er det vigtigt i et tidligt stadie at få træne musklerne omkring hoften. Hvis man har smerter, kan det lindre at træne og stabilisere hoften ved moderate træningsøvelser.

Der foretages en grundig udredning og klinisk undersøgelse af din problematik, for at være så præcis i diagnosen som overhovedet muligt. I hvert enkelt tilfælde vurderes om der er behov for yderligere udredning hos en speciallæge.

RING ELLER BOOK TID ONLINE

Tlf 5354 6547
Book tid