Indhold
Skader i eller omkring hoften
Har du problemer med hoften? Smerter omkring hofte og lyske kan give større hverdagsproblemer. Som for eksempel, at du har værst ved at gå, stå på et ben eller løbe. Det er derfor vigtigt, at du får en udrede så man kan finde ud af hvilken problematik der ligger bag.
Hofte- og lyskesmerter kan opstå på grund af en akut skade eller en overbelastning, for eksempel ved et fald eller hvis man bevæger sig skævt over et stykke tid. Hoften ligner er et kugleled og kan bevæges i mange retninger, hvilket betyder, at der skal være en god stabilitet i den indre og ydre del af leddet, ved hjælp af muskler.
Årsager til skade af indadførerne (smerter i lysken):
Indadførerne udspringer fra nedre del af symfysen (skambenet). Indadførerne hedder “adduktor” muskelgruppen eller på dansk inderlår. De kan give smerter efter løb med retningsskifte eller hvis du har pådraget dig en skade under sport. Særligt hos fodboldspillere, håndboldspillere eller andre sportsgrene med retningsskift kan dette godt forekomme. Smerterne lokaliseres omkring seneudspringet eller i musklen langs inderlåret. Det mærkes som stivhed, ømhed og svaghed der har sat sit spor over tid. Inderlårenes muskler kan også få en akut opstået smerte, en delvis ruptur af en muskel. Dette ses tydeligt med en ultralydsscanner som viser hvor lille eller stort af musklen der er ødelagt. I behandlingen hører ofte øvelser og let mobilisering til, derudover ændre man i nogle tilfælde på skotøj, underlag eller fejlstilling på grund af svag muskulatur.
Årsager til skade af hoftebøjeren (smerter i mave og lår):
Hoftebøjeren som hedder psoas musklen, udspringer fra 2-3 lændehvirvel og hæfter på lårbensknoglen. Smerter i hoftebøjeren mærkes ved bøjning af hofteleddet eller ved at sidde ned. Særligt ved gentagende bevægelser i hoften kan musklen blive irriteret. Det mærkes ofte i løb, spark, trappegange, ind og ud af en bil.
Både idrætsudøvere og mennesker med slidtage i hoften kan få smerter fra hoftebøjeren. Den kan være udsat for overbelastning eller senehæftet som sidder på lårbensknoglen kan være inflammeret fordi hofteleddet afklemmer den ved bevægelse.
Det er vigtigt at få undersøgt så ikke det udvikler sig til en mere kronisk problematik.
Årsag til skade i mavemusklerne (smerter i lyske og hoften):
Nogle gange kan lyskesmerter føles som mavesmerter og omvendt. Man kan i dette tilfælde have en sportsbrok som er opstået efter meget idræt. Brok kan også komme fra tunge løft. Det giver smerter omkring mave-, lyske- og hofteområdet. Brok kaldes også for sportshernie, er lokaliseret omkring en af siderne i mavevæggen ned mod lysken.
Der kan opstå en bule når maven spændes og det giver ofte lette smerter ved bugpres. Det er noget man skal have undersøgt så ikke det udvikler sig til en alvorlig brok.
Når hoften “siger” lyde:
Ret mange med hofteproblematikker oplever “lyde” fra hofterne som enten gør ondt eller ej. Hoftesmerter kommer i andre tilfælde efter belastning, forkert belastning eller en lidelse i hofteleddet. Symptomer fra hoften kan være: kliklyde, stivhed, fornemmelse af låsning, smerter eller stramhed.
Hvis dine smerter i hoften er tilbagevendende, vedvarende og forværrende, vil det være hensigtsmæssigt at få det undersøgt. Mange med hofteproblematikker oplever “lyde” fra hofterne som enten gør ondt eller ej. Hoftesmerter kommer i andre tilfælde efter belastning, forkert belastning eller en lidelse i hofteleddet. Symptomer fra hoften kan være, klinik lyd, stivhed, fornemmelse af låsning, smerter eller stramhed.
Hvis dine smerter i hoften er tilbagevendende, vedvarende og forværrende, vil det være hensigtsmæssigt at få det undersøgt.
Hvordan føles hofte- og lyskesmerter?
Typiske symptomer på hofte- og lyskesmerter kommer i bevægelse, om natten og i hvile. Du kan muligvis mærke når du rejser dig fra en stol eller når du går op af trapper. Hvordan føles smerten så? Ja, den kan føles jagende, murrende og brede sig ned i det ene ben.
Hvis smerterne forværres og du ikke har en bedring i den, kan du blive tilset af en fysioterapeut her på klinikken med ekspertise i undersøgelse og diagnostik. Den hyppigeste årsag til en smertefuld hofte er slidtage, som du kan læse mere om nedenfor.
Læs mere om smerter i lysken og hoften. Vi behandler smerter med Shockwave.
Hvordan føles hoftesmerter om natten?
Hvis du føler at hoften gør ondt når du ligger stille kan det skyldes at den er inflammeret. Det er svært at sige hvorhenne i hoften det er, men din beskrivelse giver altid en ide om hvor det kommer fra.
Hvis du oplever smerter om natten, bør du gå til en ekspert i muskolskeletal fysioterapi og så udredt den. Især hvis ikke smerterne går væk.
Hvis du kun har smerter i løb eller bevægelse
Har du forværring i smerterne under løb eller gang kan det skyldes en irriteret sene, slidgigt, hoftedysplasi, bursitis (slimsæk), instabilitet i hoften eller en ledlæbe problematik.
Få det undersøgt så du kan komme nærmere en korrekt behandling. Det kan også godt skyldes at du har overbelastet en muskel eller sene.
Udstråling ned i benet?
Hvis du oplever at smerterne starter i hoften og referere eller stråler ned i benet, kan det være du har en nerveproblematik. Det kan også være andre problematikker i hoften som slidgigt, hoftedysplasi, bursitis (slimsæk) eller en seneproblematik.
I starten af undersøgelsen vil lænderyggen undersøges fordi udstrålende smerter kan stamme fra ryggen.
Hoftesmerter og “røde flag”
Der kan være smerter om natten, længerevarige smerter, vægttab, blod i afføring / blod i urinen, smerter der ikke ændres eller lindres uanset stilling som man skal have undersøgt yderligere.
Hvis du har nogle af disse symptomer bør du opsøge læge og møder du en Muskuloskeletal fysioterapeut vil du blive sendt til lægen med disse symptomer, som et rødt flag. Der kan være mistanke om det er kræft eller andet som skal udredes.
Differential diagnostik
Forandringer i hoften (slidgigt)
Det er oftest fra 60-års alderen at man konstatere forandringer i hoften og forekomsten er herefter stigende med alderen. Årsagen til udviklingen af slidgigt i hoften kendes ikke, men hvis der i forvejen er en deformitet som ikke er opdaget (hoftedysplasi), et hofteknoglebrud, samt høj alder kan dette være nogle af årsagerne til forandringerne og give hoftesmerter.
Nogle mærker mere til forandringerne end andre og der kan være en sammenhængende disposition og gener. Hoftesmerterne er ofte tiltagende over lang tid og det første man kan opleve er stivhed, smerter og nedsat bevægelighed og nedsat balance samt styrke. Ofte har man en haltende eller vuggende gang fordi muskulaturen er blevet svag.
Det er hoftens yderside som giver problemer fordi musklerne er blevett svage pga. fejlstilling i leddet og smerterDer er stærk evidens for, at denne tilstand kan afhjælpes med styrketræning 2-3 gange om ugen. genkendes på symptomerne. Det kan være en murrende, jagende og dyb smerter som forværres over tid.
Hoftebrud
Hvis man har brækket en hoften, er det vigtigt at få den genoptrænet igen og opnå et godt funktionsniveau så ikke smerter forværres. Dette sker ofte hos ældre som falder i hjemmet eller på gaden. Yngre mennesker kan også være udsat for et brud, hvis de har kørt galt eller faldet med fart på.
I nogle tilfælde vælger lægen at operere og efterfølgende skal hoften trænes stærk igen. Smerterne ved et brud er kraftige og man kan ikke støtte på benet. Læs mere omkring hofteoperation her https://christinapeick.dk/genoptraening-efter-hofteoperation/
Slimsæk (bursit)
Omkring vores led i kroppen sidder slimsækkene. De har en funktion, at være støddæmpende for det væv som ligger under slimsække. Kroppen har mange omkringliggende slimsække, som kan blive irriteret spontant eller efter et fald. Der kan også ske ændring i leddet, overbelastning og forårsaget af andre gigtlidelser.
Hvis problemet skyldes en irriteret slimsæk kan hoftesmerterne være hævelse, varme, brændende og jagende. Det er ofte nødvendigt, at give den hvile så symptomerne kan falde til ro og derefter skal den stabiliserende muskulatur trænes.
Behandlingen vil i starten fokusere på at smertelindre, blodcirkulation og lette øvelser. Det kan bl.a. gøres med stræk, styrke og manuelle teknikker. I anden stadie kan man anvende træning som anvendes til at styrke musklerne og gøre dem stærkere.
Senebetændelse (tendinose)
Sener kan blive symptomgivende efter gentagne, tung og eksplosiv belastninger. Ømheden sidder ofte i sene udspringet, fra knoglen fortil i hofteleddet, baglår på sædeknuden, ydersiden af hoftenkammen eller den store lårbensknogle. Der er ofte lokal hoftesmerter ved tryk på knoglen/senen og i den kliniske undersøgelse er styrken og længde nedsat i musklen.
Smerterne mærkes ofte om morgenen, når der strækkes i vævet eller når den er aktiv. Vævsheling tiden på sene væv er mellem 6-9 mdr og afhængig af hvad man vælger at gøre for at få det bedre. Moderat til tung styrketræning hver 2-3 dag med specifikke øvelser har vist at give gode resultater. Ofte kan du få en hurtigere helbredelse af senen sammen med en shockwave behandling
Springer hofte (ydre eller indre springhofte)
Hvis hoftesmerterne sidder på ydersiden af hoften, kaldes det en ydre springhofte. På ydersiden af benet har man en muskel, som har et meget langt senebånd. I nogle tilfælde kan dette senebånd ligge for tæt på knogle udspringet og give hoftesmerter i bøj og stræk af benet.
Dette kan give smerter eller ej, hvis dette giver smerter kan det være den underliggende slimsæk som bliver irriteret. Hvis den bliver irriteret og hæver op, kan det medføre smerter. Årsagen er ofte ubalance i muskulaturen omkring hoften, som kan komme af platfodet, kalveknæet eller pludselig opstået efter meget træning.
Er problemet derimod på indersiden af benet, kaldes det indre springhofte. Dette skyldes hoftebøjeren som er for svag eller for stram og derfor bliver irriteret eller betændt, hvorved den kan blive hævet og derfor ramme nogle udspring af knogler som så giver smerter.
Årsagen kan være en unormal position af muskelsenens hæftning på lårbenet. Manuel behandling og træne kan være en god måde at lindre smerterne på.
Læs mere og se øvelser om både intern og ekstern springhofte
Hofteindeklemning mekanismer (Impingment)
Der skelnes mellem 2 typer af impingment. En mekanisme man kalder for “PINCER” at noget kommer i klemme når hoften bøjes. Det giver klassiske hoftesmerter, som jag, murrende og brænden symptomer.
En anden mekanisme kaldt for “CAM”, som betyder at der over tid er dannes ekstra knoglevæv på knoglehalsen som kommer til at sidde i vejen, når man skal bøje hoften.
Som regel opstår indeklemningen fortil i hoften i forbindelse med en bøjning eller et stræk i hoften. Smerterne kan være tiltagende ved belastninger, trappegang eller gentagne belastninger.
Læs mere om Hofteimpingement
Hofteskred (Hoftedysplasi)
Hoftedysplasi er en defekt af hofteskålen, som resulterer i, at hofteskålen står meget stejlt og ikke har tilstrækkelig dybde til at give den nødvendige ledføring af lårbenshovedet. Den dårlige led støtte i hoften medfører beskadigelse af ledlæben, og giver øget slitage af brusken i hofteleddet, som kan bevirke tidlig udvikling af slidgigt tidligere end normale.
Symptomerne kan være udtrætning og uro i låret efter længere gåture. Mange andre har skarpe hoftesmerter i lysken, der efterhånden tiltager, særligt i forbindelse med fleksion i hoften. Der kan være natlige gener og uro i hoften. Har man hoftedysplasi kan dette være et forstadie til slidgigt og derfor er det vigtigt i et tidligt stadie at få træne musklerne omkring hoften.
Hvis man har smerter, kan det lindre at træne og stabilisere hoften ved moderate træningsøvelser.
Læs mere om: hoftedysplasi og træning.
Artiklen om Hoftesmerter er skrevet af Fysioterapeut på Østerbro, Christina Peick.
Hvis du har behov for akut fysioterapi kan jeg finde en tid til dig indenfor 24 timer.