Nakkesmerter

Nakkesmerter forekommer hos 30-50 % af den voksne befolkning i løbet af 1 år. Nakken har 7 halshvirvler og der sidder en diskus imellem hver af dem. Hvert led er forbundet med ligamenter, sener og muskler. Der løber nerve ud fra ryggen som også kan bliver påvirket under skader.

Smerte og ømhed i nakken er meget almindeligt. Der kan være flere årsager til dette.

Årsager

Det er ofte forkerte arbejdsbelastning, stress, graviditet eller synsproblemer som er med til at belaste nakken. Man kan måske mærke jagende eller brændende smerter. Smerterne sidder i begge sider af nakken og skuldrene, ofte ledsaget af diffus nakkehovedpine.

Nakkehovedpine

Her er bevægeligheden i nakken ofte nedsat i en eller flere led. Man får typisk ensidig nakkehovedpine uden sideskifte af smerten. Det kan stråle op i hovedet eller ned i skuldrene.

Diskusprolaps

En prolaps er mere almindeligt idag, det vil ikke sige vi finder flere af dem, men de behøver ikke være farligt. Det som man skal lægge mærke til er om man har sovende fornemmelser eller nedsat kraft i armen. Måske bliver det svære at knappe en skjorte fordi man bliver fumlefingeret. Her er der selvfølgelig vigtigt at søge specialiseret fysioterapi eller læge.

Symptomerne opstår ofte akut eller også kommer det gradvis langsom indtræffende. Følelsen er prikken og stikken i hænderne.

Degenerative forandringer i nakken

Alle mennesker får slidtage med alderen men nogle udvikler det tidligere end andre. Fra 45 årsalderen kan disse forandringer være tiltaget men ses ofte hos de ældre. Tilstanden giver nakkestivhed i passive bevægelser og aktive bevægelser. Der kan forekomme en “dumpe” følelse i nakken med udstråling til skuldrene.

Piskesmæld

Årsagen er som regel et traume, at påkørsel bagfra eller bilsammenstød. Symptomerne er moderat stivhed og smerter i nakken samt hovedpine. Et mindretal af disse (under 10 %) får mere langvarige smerter og stivhed.

I en undersøgelse af nakken vil man finde frem til hvilken behandling der skal til og der er god evidens for at bevægelse og træning har stor effekt på smerterne.

Har du smerter som du ikke kan komme af med?

Vi har kendskab til den nyeste viden og behandlingsform indenfor kompleksiteten bag smerter og har udarbejdet et behandlingsforløb til dig som oplever smerter i hoften, lænden, bækkenet, lysken eller andre steder i bevægeapparatet.

Book eller kontakt Fysioterapi ved Christina Peick på telf. 53546547

Hvis du har behov for en akut tid til fysioterapeut kan jeg hjælpe dig indenfor 24 timer.