Slidgigt i Ryggen og Fysioterapi Øvelser
Indhold
At have slidgigt i ryggen kan give mange begrænsninger i hverdagen. Der er studier som viser, at slidgigt ofte følger med alderen. Jo ældre du er jo mere slid, MEN det er ikke forenelig med smerter. Nogle har ingen smerter og andre har mange flere.
I Danmark anbefaler sundhedspersonale at give konservativ behandling, såsom forskellig slags træning, fysioterapibehandling og rådgivning. Man bliver ikke opereret for slidgigt, før symptomerne er meget smertefulde. I denne artikel vil du blive klogere på slidgigt og hvordan du kan håndtere det. Det handler om at få færre smerter og øge livskvaliteten.
Årsager til slidgigt i ryggen
Sundhedsstyrelsen har lavet en del kampagner omkring, at have slidgigt i ryggen og alle de gode råd kan du læse om her. Inden du går videre, skal du vide at der er forskellige årsager til slidgigt i ryggen. Det kan være arvelige faktorer, ensidigt gentaget arbejde (tunge løft), alderen og overvægt som er delvise årsager til slidgigt.
Hvad er symptomer på slidgigt i ryggen?
Symptomerne for slidgigt i ryggen er:
- smerter
- nedsat bevægelighed
- degenerative forandringer i ryggen
- morgenstivhed i ryggen i over 30 minutter
- udstråling af smerter til balder og ben
- nedsat styrke i ryggen.
Hvad gør en fysioterapeut hvis man har slidgigt i ryggen?
Slidgigt kan ikke helbredes, men man kan gøre meget for at lindre symptomerne selv. Videnskaben fortæller, at behandling hos en fysioterapeut hjælper på mobilisering og bevægeligheden. Det er alfa omega at kunne bevæge sig, så ikke led mobiliteten bliver mindre for år til år.
Let til moderat slidgigt reagere godt på regelmæssig træning, information og et eventuel vægttab. Smertestillende medicin har ikke ligeså god virkning som træning.
Hvis du har svær slidgigt og mange smerter, kan du have brug for smertestillende midler samtidig med at træne. Det er egen læge som er tovholder omkring medicinen.
De slidmæssige forandringer vil kunne ses på et røntgenbillede og det er altid her man får vurderet, hvilken grad af slid du har. Det er dog slet ikke foreneligt med, at man har symptomer som ømhed, smerte, stivhed og nedsat bevægelighed. Så dine symptomer er de vigtigste at lytte til og ikke altid billedet.
Her i klinikken tilbyder vi ryghold til slidgigt. Det er tydeligt at flere patienter får mindre symptomer efter et par måneders træning. Fokus er at du føler dig tryg i træningen og kan udfører alle bevægelser på dit niveau. Der er altid en fysioterapeut som underviser med stor erfaring i slidgigt i lænden.
Kan slidgigt i ryggen trænes væk?
Nej, slidgigten kan ikke trænes væk. Den kan lindres betydelig og næsten så ikke du kan mærke den hvis du træner let til moderat. Du kan mindske farten af slidgigtens udvikling, hvis du tager hensyn til og bevare en god mobilitet og stabilitet omkring ryggen. Det er vigtigt, at du finder træningsform som du kan lide. Det er ofte en god ide, at bevare en livslang aktivitet.
Ledbrusken bliver slidt med tiden og hvis man har en moderat bevægelighed og styrke omkring leddet, kan slidgigt lindres. Musklerne er vigtige at træne, gerne minimum 2 gange om ugen. Du kan finde forskellige øvelser her i artiklen og du kan begynde på hold 2 gange om ugen i klinikken.
Hvis der er væsentlig smerter, slid og instabilitet mellem ryghvirvlerne, er det ikke altid træning kan afhjælpe symptomerne alene. Nedsat kontrol over benene og føleforstyrrelser, skal altid vurderes af en rygspecialist. Det kan være at en stabiliserende rygoperation kommer på tale. Vi arbejder i tæt samarbejde med speciallæger og vil rådgive dig omkring hvem du bør tale med.
Øvelser til at styrke ryggen og fleksibiliteten ved slidgigt
Gavner vægttab og øget fysisk aktivitet?
Både vægttab og fysisk aktivitet er veldokumenteret til at virke på slidgigt. Det er tydeligt at høre fra patienter som samtidig har tabt vægt, at de har det bedre end de som ikke taber sig. Vi arbejder sammen med diætister omkring dette, så du kan få råd omkring hvordan du opnår et holdbart vægttab. Der er nogle som har rygproblemer fordi de både er overvægtige, inaktive og har større risiko for at få sliggigt i ryggen.
Undgå skade på ryggen med ergonomi og korrekt teknik
Det er en myte at du skal sidde eller stå på en rigtig måde. Der er ikke en måde at sidde, stå eller løfte på. Du skal bare ændre din stilling ofte, eller hvis det irritere din ryg at være i en position for længe så skal du ændre på den. Gentagelser og udtrætning af lænderyggen i den samme stilling kan give symptomer, men det er tvivlsomt om det er en skade. Så sørg for at sidde så afslappet som du kan når du sidder på kontoret uden at hænge i nakken, lænderyggen eller andet. Det er en fin ide at få en god indstilling af stol og bord hvis du sidder mange timer ved et bord.
Har du brug for en snak omkring slidgigt i ryggen?
Hvis du har en mistanke om, at du har slidgigt, kan du altid kontakte os og få lavet en grundig undersøgelse. Alle kan opsøge en fysioterapeut med uddannelsen Dip. MPT i Muskuloskeletal fysioterapi. De kan udrede om du har slidgigt i lænden. Du kan gå direkte til behandling hos en privat praktiserende fysioterapeut uden henvisning fra din læge.
Kender du allerede din diagnose og er det f.eks. slidforandringer, spinalstenose, artrose, degenerative forandringer, modig forandringer og spondylose, er du også meget velkommen til at tage kontakt, hvis du ønsker en professionel behandling, rådgivning og træning.
I en konsultation har vi altid en tryg og behagelig samtale med patienterne. Det er vigtigt at du føler dig taget godt imod og føler der bliver lyttet til din historie. Se vores anmeldelser om hvordan de oplever klinikken.
Læs også om: Diskusprolaps og øvelser