Sidst Opdateret: 13. august 20247,7 min læsning0 Comments on Smerter i lysken og hoften

Smerter i Lysken og Hoften

Smerter i lysken og hoften

Få teksten læst op

Hvis du oplever lyske eller hoftesmerter kan dette blandt andet være slidgigt i hoften. Det kan også give smerter andre steder, som lyske smerter. Lyskesmerter kan være smertefulde, langvarige og svære at komme af med.

Hos ældre mennesker, kan hofteleddet være slidt og det vil kræve ekstra muskelstabilitet, for at opretholde sin stabilitet i hoften. Hoftesmerter lokaliseret i hofteleddet kan være pga. en indeklemning af en bløddelsstruktur.

Det gør ondt i aktivitet og i hvile fordi der kan opstå inflammation. I mange tilfælde kan en smerter i hoften kræve en slags genoptræning.

Billede af fysioterapeut der træner patient med hofte og lyskesmerter

Det er altid hensigtsmæssigt, at få en grundig undersøgelse, så man undgår at gå med symptomerne for længe. Det vigtigt, at finde ud af om der er vedligeholdende faktorer, f.eks. at man løber eller gå i dårlige sko eller om muskulaturen omkring hoften og lysken er for svag eller stram. Diagnostiske overvejelser er med til at hjælpe dig til at ændre adfærd, så ikke du vedligeholder smerterne.

For personer over 40 år, kan der være tale om degenerative forandringer, hvilket betyder at der er sket en forandring i hofteleddet som kan udløse smerter. Dette kan give smerter i lysken og nedsat bevægelighed. Hvis du har gået med smerter i længere tid i lysken kan dette føre til at du svækker muskulaturen omkring hoften samt du ændre dit bevægemønstre, uden selv at lægge mærke til det.

Det kan have konsekvenser for din helingstid og det du ønsker at kunne gøre i din hverdag. Måske bliver du begrænser af smerterne og nå stoppe med at spille fodbold, løbe, vandre eller sidde mange timer på jobbet.

3 øvelser du kan bruge som lindre hoftesmerter

  1. Statisk øvelse af forsiden af lår og inderlår, 30 sekunder
  2. Styrke dine udadfører, ved at ligge på siden og strække det ene ben langs ryggen, samtidig med du løfter det op til 70 grader og sænker det igen. Gentag 3 x 15 repetitioner.
  3. Statisk træning af lyske og bugmuskler, ved at ligge på ryggen og holde en hold mellem benene, mens du presser sammen om bolden i 3 x 30 sekunder (pres 60-70% ydeevne). Hvis det gør ondt så hold lidt igen med presset.

Hvis du oplever hoftesmerter på forsiden og ydersiden af hoften, kan dette både være relateret til muskler (kontraktilt væv) eller lednært struktur (non- kontraktivt væv).

Kontraktilt væv: kan komme fra en overbelastet muskel, f.eks. en skadet forlårsmuskel. I en muskeltest kan man finde frem til årsagen og starte på en god genoptræning, så ikke skaden udvikler sig.

Hvis det er en non-kontraktil skade vil udgangspunktet være at finde frem til strukturen og derefter lave en genoptræningsplan for problematikken.

Hvor meget døjer du med Hoftesmerter?

Hvor meget døjer du med Hoftesmerter?

Har du ondt i hoften om natten?

Hvis du har ondt i hoften i liggende stilling eller om natten, kan det være tegn på inflammation (betændelse). Er hoften varm, rød, hævet og er der er en årsag til dette, f.eks at du har fået en akut skade, så ved vi at det skyldes tilstanden AKUT traume.

Inflammation i hoften

Hvis ikke du har været udsat for en skade, men smerterne er kommet snigende, er det altid en god ide at være ekstra opmærksom. Har du kun smerter lokalt og ingen andre symptomer og bliver det ikke forværret over kort tid, er det ofte ikke alvorligt. Du skal dog være ekstra opmærksom på feber, kulderystelser og nattesved hvilke kan være tegn på infektion eller anden alvorlig sygdom. Der skal du kontakte lægen med det samme.

Reumatologisk lidelse

Hvis det er symptomer som kommer og gå, men særligt gør ondt om natten kan det også være en systemisk lidelse som en reumatolog skal undersøge nærmere. Er du i tvivl, kan du få en undersøgelse så man kan komme nærmere på, hvad du fejler.

Har du ondt i knæet om natten?

At have smerter om natten, kan være søvnforstyrrende. Smerter fra hoften kan “trække” ned i knæet og det kaldes for refereret smerter. Det betyder ofte, at der er en inflammatorisk tilstand forårsaget af overbelastning eller traume. De kan føles murrende, svigende, trækkende eller brændende.

Det er vigtigt, at du få det undersøgt inden du forsøger at behandle på det med smerterstillende medicin, ændret position eller andet. Det er lettere at behandle, hvis du får en diagnose, så din behandling kan rettes mod lidelsen.

Systemiske lidelser i hoften

Systemiske lidelser er forårsaget af autoimmune processer. En række reumatiske sygdomme kan påvirke nervesystemet, og bør indgå i de differentialdiagnostiske overvejelser ved inflammatoriske og neurologiske sygdomme. Det kan for eksempel være reumatoid artrit, som gør at leddene bliver smerterfuld og deforme med tiden fordi der sker en degenerativ tilstand.

Det er ikke noget man kan ændre på, men man kan lindre på at lidelsen ikke forværres. Det kan gøres ved at lave moderat motion, lave specifikke øvelser til hoften samt der findes behandlingsteknikker i fysioterapi så dine smerter lindres i hofter.

Hoftesmerter på bagsiden

Smerter i hoften i liggende stilling kan komme hvis man har en FAI (femoroacetabular impingment), som betyder at noget i leddet bliver afklemt, det kan give smerter på bagsiden af hoften. Mange gentagelser som fleksion (bøje), indadrotation, abduktion (udad) og ekstension (bagud) kan være skyld i problemet.

Almindelige årsager er at leddet er slidt og derfor afklemmes vævsstrukturerne (ledlæben og sener). Det er særligt indadrotation som giver smerter i hoften. Der er hjælpe at hente, hvis du træner de omkring liggende muskler så ikke leddet belastes med fejlstillinger. Disponerende faktorer kan være fejlstillinger i hoften, hvis man tidligere har været udsat for traume, eller født med en instabil hofte.

Uden på hoften

Hvis der er tale om noget udenfor leddet kan det være en stram eller svag muskulatur. Ofte er den store baldemuskel ikke stram men den kan være svag og du kan mangle styrke omkring hoftens yderside og bagside. De mindre stabiliserende muskler kan rette op på dit problem ved at trænes så ikke du får irritation omkring musklerne.

Læs også om springhofte

Osteoartrose i hoften

Slidtage i hoften som osteoartrose (slidgigt) kan give natte smerter og gør ondt i hoften og ned i låret. Det kommer ofte af overbelastninger over længere tid, fejlstillinger og traumer. Dette kommer og går, men i perioder mærkes det i 4-5 uger i træk. Det er ikke farligt, men særligt irriterende og kan være med til at nedsætte livskvaliteten hvis det påvirker, at man kan gå eller cykle.

Osteoartrose er en ledsygdom hvor der ses en degenerativ forandring i leddet pga. flere årsager. Symptomerne er ledsmerter, stivhed, bevægelsesindskrænkning, fejlstilling og instabilitet. Den konservative behandling indeholder patientinformation, vægttab, hjælpemidler, ledaflastning og træning.

Osteoartrose kan ikke helbrede, men ved træning af musklerne omkring leddet kan man opretholde en god aktivitet og smertelindring. Det er derfor vigtig at du træner og du kan få en grundig vejledning her i klinikken.

Der er god evidens for træning af de omkringliggende muskler til slidgigt. Det er også noget du kan foretage hjemme med et program du kan få af din fysioterapeut. G:LAD træning er et koncept hvor du træner de vigtige muskler omkring hoften og knæ.

Kvinder med smerter i lysken

I klinikken ser vi kvinder, der har ondt i lysken pga. osteoartrose. I en muskelundersøgelse omkring lysken findes ofte en svag muskulatur, som er med til at vedligeholde at det gør ondt. Ved at træne de stabiliserende muskler omkring bækken og hofter kan kvinden få en lindring af smerterne i lysken.

Struktureret træningsforløb til hoftesmerter

Jeg anbefaler et struktureret træningsforløb, evt. suppleret med behandling ved en af vores fysioterapeuter som har ekspert viden omkring hofter. Det er vigtigt, at du også træner globalt, så resten af kroppen bliver stærkere. Når du træner, vil der også blive set på dine bevægelser og træningsstrategier.

Når man har smerter har mange udviklet en uhensigtsmæssig bevægestrategi, som er svært at ændre på. Det er her vi fysioterapeuter hjælper med at ændre på holdningen eller bevægelsen under træning.

Start med at få din hofte undersøgt og dernæst lægger vi en plan for forløbet. At give dig 5 øvelser for hoften vil ikke være den optimale måde at træne dig på. Klinikken laver træningsforløb til patienter med hoftelidelser og du er velkommen til at få en uforpligtende samtale ved at ringe til os på 53546547 eller skrive en mail på fysioterapeut@christinapeick.dk

Du kan også booke en tid via vores kontaktformular.

About the Author: Christina Peick

mm
Jeg er fysioterapeut, og har uddannet mig målrettet til at være ekspert i muskuloskeletal fysioterapi og idrætsfysioterapi. Jeg besidder en stor erfaring indenfor sport, mental træning, fysisk træning, smerter videnskab og genoptræning/rehabilitering indenfor cykling, løb og svømning. Mit speciale er hovedpine, nakke, skulder, ryg, hofte og knæ problematikker.

Relaterede Indlæg

Leave A Comment