Fysioterapeut Behandling til Gravide
Fysioterapeut Behandling til Gravide
En graviditet er ingen sygdom, det hører man ofte fra fagfolk. Det kan alligevel føles forskelligt for gravid til gravid og derfor opstår der også spørgsmål om hvor vidt smerterne er normalt. Når en kvinde bliver gravid, vil hendes krop begynde at arbejde mere end den plejer, både i hvile og i aktivitet. Det betyder fysiologisk, at pulsen stiger og det samme gør hormonerne. I første trimester begynder led og ledbånd at blive blødere på grund af den hormonelle påvirkning. Nogle oplever også kvalme, væske ophobninger, vægtøgning og andre gravide kan have smerter. Nye ukendt smerter. I hele graviditeten vil maven vokse og led, ledbånd samt muskler vil og SKAL tilpasse sig denne ændring, hvilket kan give smerter dog mest i aktivitet.
Fysioterapeut til Gravide på Østerbro, København.
Jeg er uddannet fysioterapeut og har en videreuddannelse i Muskuloskeletal Fysioterapi. Siden 2015 har jeg været fysioterapeut med speciale i gravide kvinder, som har smerter omkring bækken, ryg og nakke. Der er tilfælde som har svære smerter og må sengelægges fordi deres bækken føles helt “løst”, men meget ofte handler det om at bevare en stærk krop inden, under og efter gravidteten. Hvis den gravide står midt i det, med tiltagende smerter omkring korsbenet, ryggen og symfysen, er det ofte et spørgsmål om at tilpasse sig så smerterne ikke forværres. Hos de fleste går smerterne væk igen efter fødslen. I klinikken har vi stor erfaring med hvordan man kan smertelindre og træne din krop selvom du har smerter. Du er i trygge hænder hele tiden og vi forklare altid omkring hvilke smerter du registre.
Her kan du læse mere om klinikken og mig som Fysioterapeut på Østerbro.
Nogle gravide mærker meget til led og ledbånd
Andre gravide er mere nervøse omkring forandringerne og behøver at få en forklaring på hvordan de kan håndtere de nye smerter eller oplevelser som sker i kroppen. Her er det vigtigt, at informere patienten omkring deres reelt smerter og hvilken sammenhæng det kan have til deres graviditet. F.eks. er der nogle gravide som mærker meget til led og ledbånd, som gør dem utrygge omkring graviditeten men fysioterapeuten er ekspert i at genkende smertemekanismer og vil kunne forklare dig meget omkring hvilke bevægelser er mere hensigtsmæssige end andre.
Hvordan kan en fysioterapeut hjælpe en gravid?
Hvordan kan en fysioterapeut hjælpe en gravid?
Der er mange måder en Muskuloskeletal fysioterapeut kan hjælpe på. Vi kan give en kompetent behandling som lindre eller fjerne smerterne hos den gravide. Da musklerne ofte er ømme, vil en behandling ofte hjælper hurtigt, men smerterne kan være tilbagevendende hvis ikke den gravide tilpasser sig den nye tilstand. Det kan være hun skal have nogle pauser ind i hverdagen, så ikke ledbåndene og musklerne bliver for overbelastet. Det betyder ikke hun skal stoppe med det hun elsker at lave. Første gange man skal have et barn, kan oplevelsen være at man kan mange ting. Når kvinden så skal have det anden, tredje eller fjerde barn, vil der være flere gøremål i hverdagen og det er med til at øge stressniveauet, belastningen og aktiviteten. Derfor er det vigtigt, at den gravide er realistisk omkring sine aktivitet. Det er helt normalt, at man ikke kan det sammen med flere børn i huset plus en graviditet. :-)
Fysioterapeuten vil spørge ind til kvindens hverdag og dannet sig et billede af hendes fysiske og psykiske belastninger. Både for at give den gravide en god vejledning, men også hjælpe hende med at ændre lidt på hendes adfærd, så hun aflastes.
Den gravides holdning ændre sig fordi tyngdepunktet bliver fremskudt og hun kan komme til at opleve smerter i lænden. Det er derfor vigtigt at tale om kropsholdning, muskelstyrke og udholdenhed så den gravide er godt klædt på til hele perioden. For visse typer af smerter, kan behandlingsmetoder som shockwave terapi også overvejes.
Træning til den gravide er meget relevant hvis hun har smerter. En fysioterapeut vil vejlede hende til at undgå tunge løft, støvsugning og henvise hende til at træne bestemt muskelgrupper for at bevare en stærk krop. Starte med nogle simple øvelser og der er også mulighed for gravid hold, hvor man er i trygge hænder i hele 50 minutter. Se mere om dette under hold.
Læs også: Hvad kan en fysioterapeut?
Er der tegn på bækkenløsning?
Er der tegn på bækkenløsning?
I dag inddeler man smerter fra bækkenleddene i nogle undergrupper.
Bækkenrelateret smerter (smerter fra 3 led)
Symfysesmerter (smerter fra et led)
Smerter fra korsbenet (smerter fra et eller to led)
Det hedder IKKE bækkenløsning længere, da ordet forbindes med noget negativt. Som om noget løsner sig, det gør det ikke, det bliver bløder så barnet har en chance for at passere gennem. I dag hedder det bækkenrelateret smerter.
Kort fortalt skal en smerte i bækkenet undersøges inden behandlingen starter. Smerterne udvikler sig som regel langsomt og kan øges over tid. Nogle mærker jag, murren, brændende smerte i ballerne og ned af baglåret eller hen over lænden. Dagene ligner ikke altid hinanden, da led og ledbåndssmerter ofte gør mest ondt i aktivitet. Så har den gravide været meget aktiv så kan det sikkert mærkes mere.
Nogle gravide får ondt i graviditeten hvis de tidligere har haft et rygproblem. Derfor er det også vigtigt, at få hjælp af en Muskuloskeletal fysioterapeut, som kan hjælpe den gravide med at træne de rigtige muskler op under graviditeten. Dette foregår i trygge rammer så den gravide ikke føler sig usikker.
Er du plaget af spændingshovedpine?
De fleste mennesker kender til god gang spændingshovedpine. Når man er gravid kan man også få hovedpine, det er ofte en hovedpinetype man kender, fordi det kommer fra nakken eller muskelspændinger. Det kan skyldes stress, spændinger i både nakken og kroppen.
Der finder mange muligheder for at hjælpe her. Først skal den gravide udredes for hvilken hovedpinetype hun har og dernæst vil fysioterapeuten lægge en plan for behandlingen. Det kan være svage nakkemuskler, spændinger, hormoner, stress eller andet.
Væskeophobning i kroppen
Den letteste måde at undgår for meget væske i kroppen er at være aktiv. På den måde sikre man sig et godt indre miljø i kroppen. Dagligt aktiv enten ved at gå, cykle eller løb minimum 30 min om dagen. Hvis ikke man er van til at løbe, skal man konsultere en læge eller fysioterapeut først. Styrketræning er også en god træningsform til at få en god blodgennemstrømning, som nedsætter væskeophobningerne i kroppen.
Husk på, at kroppen helt naturligt holder på noget væske og det vil du tabe igen efter fødslen. Undgå for meget salt og sukker fordi dette også holder på væsken. Spis varieret og tænk ikke for meget over at du binder væske. Hvis du derimod har smerter i ben og arme pga. væskeophobning vil der være mulighed for drænage, hvilket betyder at vi sætter gang i dine lymfesystemer. Det gør man ved at ligge på ryggen og vi har en briks som kan bevæge sig, så du ikke skal lave så meget. Dernæst er fysioterapeuten uddannet til at massere dine ekstremiteter så du for følelsen af lethed og lindring i benene og arme.
Gravid og Træning
Gravid og Træning
Hvis du er i god form vil din fødsel ofte være med færre komplikationer. Det betyder ikke at dine fødsel bliver kompliceret hvis ikke du træner, MEN studier viser at risikoen for for tidlig fødsel, svangerskabsforgiftning etc. er mindre hvis du er i form. Jeg er personligt en af de fysioterapeuter som har haft mange gravide på hold og set 100 vis af kvinder, som har fået deres krop tilbage efter 3 måneder. Maveskinnet tager ofte lidt længere tid, inden til trækker sig sammen.
En kompetent fysioterapeut og træning er vejen frem til en stærk krop under og efter graviditeten. Vi vil heletiden vejlede dig til, hvordan du skal træne for at opretholde det bedste udgangspunkt. Det er altid individuelt hvor meget man kan træne og det vil din fysioterapeut fortælle dig.
Der er ingen grund til at stoppe med at træne, fordi du er gravid eller fordi du har oplevet smerter. Flere studier viser at fysik aktivitet både fysisk og psykisk er med til at forberede den fødende til hvad der skal ske. Ikke kun i forskningen, men også i praksis ses det tydeligt at man får færre graviditetsgener og færre komplikationer under fødslen, hvis man er i form.
Er du ikke i form inden graviditeten er det heller ikke for sent. Du kan sagtens træne og nå at komme i form. Du skal have et OK fra egen læge inden du må deltage. Så kan du træne frem mod fødslen. Det er både rart og trygt at træne med andre gravide og en fysioterapeut som supervisere dig. Der er også mulighed for, at deltage hvis du er særlig sårbar eller har andre problematikker.
Træningen består af øvelser for bækkenbund, ryg, ben, arme og din holdning. Du vil få sved på panden hver gang og øvelserne tilpasses den enkelte.
Booking til gravid fysioterapi
Du kan booke din tid allerede idag. Send en sms hurtigt på 53546547 og vi ringer dig op inden senest kl. 12.00 samme dag. Ringer du efter 12.00, kontakter vi dig inden samme dag.
Hvis det haster tilbyder vi Akut Fysioterapi og du kan få en tid indenfor 24 timer.
Skal du på graviditetshold skal du ringe og aftale en første konsultation og derefter aftales tid på hold. Husk du skal være i uge 12 for at deltage med et okay, fra egen læge.
Priser på gravid fysioterapi
Prisen for gravid konsultation er en 1. konsultation, 875 kr for 60 min.
Prisen for holdtræning med fysioterapi er 3200 kr. for 10 x 50 min.
Prisen for individuel træning er 875 kr for 1x 60 min.
Indhold af 1.konsultation:
- Grundig udredning
- Grundig klinisk undersøgelse
- Gennemgang af kliniske fund
- Behandlingsplan
- Påbegyndt behandling