Sidst Opdateret: 13. august 202410,9 min læsning0 Comments on Genoptræning efter Hofteoperation

Genoptræning efter Hofteoperation: Øvelser og 12 ugers Genoptrænings Tidslinje

Intro møde omkring genoptræning efter hofteoperation med fysioterapeut Christina Peick

Her finder du information omkring hvordan du kan forholde dig når du får en hofteoperation. Du kan i forbindelse med operationen godt opleve smerter, som vil aftage for hver uge den første måned. Når du begynder din træning vil du få ømhed eller lette smerter omkring hoften, det er almindelig.

Vi er eksperter i avanceret klinisk ræsonnering i bevægeapparatet. Jeg har erfaring med hoftepatienter og har set 1000 nye hoftepatienter.

Når du kommer hjem efter en Hofteoperation (THA)

Når du er hjemme fra operationen må du belaste hoften fuldt ud. Det skal selvfølgelig foregå i roligt tempo. Der er ordineret smertestillende medicin, men du behøver ikke stærk smertestillende medicin.

Du vil få to albuestokke med, som vi anbefaler at du bruger. Fysioterapeuten på hospitalet vil guide dig igennem hvordan de stokke skal benyttes. Det anbefales, at begge krykker støtter det opereret ben, så når du sætter krykkerne frem så går det opererede ben frem. I starten halter du sikkert, men det er faktisk vigtigt at du begynder at gå almindelig igen. Det vil sige at du skal “bruge” benet og afvikle på foden ved at storetåen sætter af.

Lige så snart du kan gå uden halten kan du gå med kun en krykke. Det er forskelligt hvornår man slipper krykke nummer to, men på Aarhus Universitets Hospital skriver de efter 2-6 uger. Alt efter hvornår du ikke halter mere og føler dig sikker. Du skal op til din praktiserende læge efter 5 uger hvor de fjerner sting fra arret.

At gå på trapper – tag det raske ben op først

Noget af det man genoptræner ret hurtigt efter en hofteoperation er at gå på trapper. Hvis du har mange smerter, skal du justere træningen efter det. Får du meget ondt efter at have gået lidt, så giv det tid til at restituere. Du skal helst træne hoften i at gå hver dag. Hvis ikke du er præsenteret for dette inden du tager hjem fra hospitalet, kan vi hjælpe. Det ses ofte at mange er lidt bange for at falde og derfor ikke får gået på trapper før efter lang tid. Det er en del af vores hverdag at gå på trapper og derfor anbefaler jeg at du starter med det samme.

Hold tungen lige i munder nu for der skrives meget omkring hvilket ben der skal op eller ned på trapperne.

Når du prøver at gå på trapper, så vær opmærksom på at der er et gelænder du kan hold i. Du skal ikke trække dig op i armene, men det kan være en støtte for dig i starten så ikke du mister balancen. Hav krykkerne i den ene hånd. Tag så det raske ben først op og derefter det opererede ben. Sørg for at holde krykkerne i den side hvor du ikke er opereret. Når du skal nedad trapper skal dit opererede ben ned først og derefter det raske ben.

Når du har gået på trapper i 2-3 uger føler du måske det er fint at tage det opererede ben op først.

Hvor meget døjer du med Hoftesmerter?

Hvor meget døjer du med Hoftesmerter?

Hvad kan du forvente umiddelbart efter operationen?

Det her afsnit handler om hvad du skal være opmærksom på efter din operation.

Ind og ud af bil med en kunstig hofte:

Vi alle har mange daglige gøremål. Det er derfor vigtigt at du laver din daglige træning så du kan være i god form til at klare dig selv igen.

Når du skal ind i bilen, vel og mærker på passagersædet i starten, skal du undgå at bøje over 90 grader i hoften. Gå derfor ind med det raske ben først og løft det opererede ben ind ved hjælp af dine hænder de første par gange. Dette skal du kun gøre de første par dage, herefter få du en god teknik.

Når du skal ud af en bil, sørg så for at tage dit opererede ben ud først og undgå at vride for meget i hoften. Det er ikke farligt, men en af de ting man skal være forsigtig med efter en hofteoperation er indadrotation og bøjning af hoften over 90 grader. Så tag det roligt, indtil du har styr på dine musklers bevægelser igen. Det skal vi nok lære dig i klinikken.

På toilettet:

På toilettet skal du sidde oprejst, måske med en wc-forhøjer som kan hjælpe dig med at sidde i en god vinkel så ikke du kommer under de 90 grader i bøjningen. Øv dig gerne i at sætte dig ned ved at lægge vægt på begge ben. Både når du sætter dig og rejser dig.

Trochanter pude:

De første par uger skal du ligge på ryggen og sove. Hvis du ligger på siden skal du bruge en trochanter pude, som lægges mellem dine ben. Den beskytter for at hofterne ligger indadroteret og adduceret. Det må de nemlig ikke før senere. Du må gerne øve dig i at ligge på den opereret side, men det er normalt at du får ondt efter nogle minutter. Træn det alligevel hver dag. De fleste kan ligge på siden efter 3-4 uger.

Smertestillende medicin:

De fleste har lette smerter de første 2 uger. Det er værst om natten, fordi såret heler og du ligger stille. Måske vågner du af smerter om natten og det er tilladt at tage panodiler for smerterne. De ordineres af din egen læge, så her bør du tale med lægen.

Stående:

Grunden til at mange får en sygemelding fra deres arbejde er fordi det er vigtigt at du hviler og træner din hofte igennem dagen. Hvis du står på arbejdet heletiden så vil du få ondt. At stå i køkkenet for længe kan give smerter, så brug dine pauser på at ligge, sidde eller træne. Vi kommer tilbage til dine øvelser senere i artiklen.

Genoptræning i hjemmet:

Den kommunale genoptræning giver dig 12 ugers træning i eget hjem. Der er nogle som kan få bevilliget træning, men ikke alle. Du får udleveret øvelser som du kan lave hjemme. Jeg anbefaler altid at man har et samarbejde med en dygtig fysioterapeut omkring træningen. Det er meget individuelt hvor meget den enkelte kan træne, så derfor er et program til alle aldrig den bedste løsning.

Det anbefales at du først cykler udenfor efter uge 12.

Genoptræningsprocessen

Her finder du en kort beskrivelse af hvordan du kan regne med at din træning ser ud fra uge 1-12. Husk det her kan ikke stå alene. Du skal altid rådgive dig med en fysioterapeut i klinikken.

1-2 uge: Dit sår er ved at hele og du har stadig ødemer omkring operationsarret. Det er vigtigt at du respektere, at det tager tid før vævet er klar til at lave mere end fysioterapeuten fortæller dig. I denne periode vil dine øvelser være lette. Programmet for din træning tager ca. 10 min hver gang. Smerterne er ofte svingende i starten, fordi du bevæger vævet som lige er blevet opereret.

3-4 uge: Du kan sagtens mærke at det går fremad både med færre smerter og bedre bevægelse. Ødemet er på vej væk og det letter på smerterne, især om natten. Dine øvelser vil fortsat være lette, men du kan mærke at du godt kan klare at lave dem med mere kraft. Programmet for din træning tager ca. 15 min, af 2 gange dagligt. Du går måske med en krykke nu, men kan godt gå uden krykker indenfor.

5-6 uge: Nu begynder du at kunne gå uden krykker indenfor, men vi anbefaler alligevel at du går med krykker udenfor indtil du føler dig rigtig sikker. Det kan være individuelt. Din træning vil blive mere krævende og du begynder for alvor at kunne mærke at du kan stole på din hofte. Programmet kan nu vare 20-25 min og laves 1-2 gange dagligt.

7-8 uge: Din bevægelighed i hoften er blevet næsten normal igen og nu skal du koncentrere dig om at blive stærk igen. Jeg forventer meget at mine patienter, da jeg ved hvor meget det betyder bagefter at føle sig stærk. Det er ofte i disse uger, at nogle ikke får lavet deres øvelser måske fordi det går okay. Hvis ikke du kan få motiveret dig selv til at træne, så skal du endelig komme ned til os. Programmet kan nu vare 30 min og skal laves 1 gang dagligt.

9-10 uge: Her begynder du at fintunet dine bevægelser og dine muskler virker muligvis bedre end før, fordi din bevægelse er blevet god. Du kan godt gå uden krykker og gå på trapper uden at skulle tage den ene fod først. Programmet for din træning er hårdere og kræver mere, så du kan efter træningen tydeligt mærke at du er øm. Programmet kan nu vare 35-40 min 1 gang dagligt.

11-12 uge: I disse uger sker der meget. Du skal sikkert tilbage på jobbet og du vil leve en helt normal hverdag igen. Her er min anbefaling, at du fortsætter din hoftetræning i 9 måneder fremadrettet. Vi har også hoftehold i klinikken og disse er skræddersyet til patienter med nye hofter.

Det er individuelt hvor mange smerter patienten har og hvor hurtigt man kommer igennem en hofteoperation. Min erfaring er, at patienter som får den rette genoptræning, vejledning og guidning kommer sig godt. Nogle patienter føler stor tryghed i at mødes med en fysioterapeut hver uge, så de kan gennemgå deres fremskridt og får nye guidlines for de næste uger. Det ser jeg en stor tilfredsstillelse i, fordi der er mange som har forestillinger om at de ikke må særlig meget.

Det er vigtigt at være varsom omkring hoften men ikke ængstelig eller bange. Det kan også bidrage til at de ikke får den rette genoptræning. I min klinik er jeg meget interesseret i hvordan patienten tænker og føler omkring situationen. Tør de bruge benet, går de hensigtsmæssigt og lytter de til deres krop.

Læs også om: Hoftedysplasi træning og øvelser

Specifikke genoptrænings øvelser

Serie af øvelser med detaljerede instruktioner og formål (fra blodomløb til muskelstyrke og balance)

Kost og Ernæring efter operationen

Det er ret vigtigt at du spiser sundt både før og efter operationen. Det er med til at du kommer dig hurtigere.

Når du har fokus på din kost og på at holde dig i gang, kan du hjælpe dig selv til at komme godt og hurtigt igennem hele operationsforløbet. Hospitalet hjælper dig med at være godt forberedt på operationen og anbefaler, at du deltager aktivt i hele forløbet.

Almindelige udfordringer og komplikationer

Hvis du skulle opleve at dit ben gør mere ondt end efter operationen skal du søge læge. Er det mere hævet, rødt eller varmt end lige efter operationen, så skal du også søge læge. Når du har ugelig kontakt med en fysioterapeut kan vi også hjælpe dig med at svare på komplicerede spørgsmål.

Psykologisk aspekt af genoptræning

Det kan være at du tænker meget over, at skulle have en ny hofte og dette er tanker som du går rundt med. Hvis du får sat ord på de tanker kan vi hjælpe dig med at fjerne noget af din frygt. Husk det er kun dig som kender de tanker og følelser.

Vores tilgang til dig når du kommer i klinikken, er at lytte til det du fortæller. Jeg har mange eksempler på at patienter forestiller sig det værste. Måske fordi en person har sagt til dem at man IKKE MÅ bøje ryggen forover for så kan hoften gå afled. Disse scenarier er vigtige at tale om så du ikke får et fejlmønster når du bevæger dig. Hvis ikke du kan tænke rationelt omkring din hofteoperation, så vil vi gerne hjælpe dig til at få et robust mindset til at komme igennem din proces.

Yderligere ressourcer

Her finder du hospitaler som kan fortælle lidt omkring hoftealloplastikker:

https://www.regionshospitalet-horsens.dk/patientinformation/afdeling/ortopadkirurgi/hofte/kunstig-hofte-operation-hoftealloplastik/

https://www.auh.dk/patientvejledninger/ortopadkirurgi/hofte/kunstig-hofte-operation/

https://www.rigshospitalet.dk/undersoegelse-og-behandling/find-undersoegelse-og-behandling/Sider/Kost-og-aktivitet-foer-og-efter-operation-30967.aspx

https://www.hvidovrehospital.dk/afdelinger-og-klinikker/ortopædkirurgisk-afdeling/enheder/Enhed-for-knae-og-hofteprotese/Sider/Patientforloeb.aspx?rhKeywords=alloplastik+hofte#40

About the Author: Christina Peick

mm
Jeg er fysioterapeut, og har uddannet mig målrettet til at være ekspert i muskuloskeletal fysioterapi og idrætsfysioterapi. Jeg besidder en stor erfaring indenfor sport, mental træning, fysisk træning, smerter videnskab og genoptræning/rehabilitering indenfor cykling, løb og svømning. Mit speciale er hovedpine, nakke, skulder, ryg, hofte og knæ problematikker.

Relaterede Indlæg

Leave A Comment