Hvis du har haft smerter i ryggen i længere end 8 uger bør du læse her.

En muskuloskeletal fysioterapeut arbejder også med kognitiv funktionel adfærd terapi til langvarige rygsmerter. Det foregår således:

Først vil vi sætte os ned og hjælpe dig med at forstå, hvorfor du har smerter og få styr på alle de faktorer der medvirkende til det. Vi hjælper dig med at finde på forskellige måder at tænke og reagere på i forhold til dine smerter, som kan sætte dig til ansvar for smerten. Vi vil udvikle en plan for at nå dine mål og få dig tilbage til at leve igen.

Det er lidt ligesom en person, der anbringer et puslespil foran os, men vi ved endnu ikke, hvordan billedet skal se ud.

Vores opgave som fysioterapeuter er, at arbejde sammen med dig om at finde det rette sted for alle brikkerne, for at hjælpe dig med at forstå det (gør billedet klart).

Når du møder fysioterapeuten til første konsultation vil I have en samtale omkring din livshistorie, som ofte er med udgangspunkt i din smertehistorie.

Det gør vi gennem spørgsmålene:

– hvordan begynde din smerte?

– hvad provokerer og lindrer din smerte?

– hvordan påvirker det dit liv (fysisk, socialt, arbejde, følelsesmæssigt osv.)?

– hvad er din smerteforståelse?

– hvilke strategier bruger du for at komme ud af smerten?

– hvad vil du gerne kunne (mål)?

Vi ved, at når en person har smerte, er kroppens reaktion at spænde op og overbeskytte den smertefulde kropsdel. Dette kan også gøre ved at du ændre måden du f.eks går på eller sidder på for at beskytte den.

Vi vil undersøge, hvordan du bevæger dig, om du kan slappe af i din krop og din selvtillid til at bevæge dig.

Baseret på al denne information vil vi udvikle en behandlingsplan.

Vi vil hjælpe dig med at forstå hvorfor du har smerter og hvilke faktorer der kan være årsagen til det. Vil vil som noget af det vigtigste få dig til at forstå hvorfor du har smerter og sætte dig til ANSVAR for smerterne så du kan nå derhen hvor du starter med at acceptere den.

Som ofte får du et træningsprogram som kun er for dig. Det er en langsom opbygning af din funktionsevne, som vil belaste din krop på en rolig måde så ikke du oplever kraftige smerter.

Dine øvelser er integreret således at de altid retter mod dit mål. Så vil du gerne lære at gå lange turer igen, så er dette øvelserne som er rettet mod det.

For at du får tillid til dig selv igen og din ryg, vil alt du laver være uden smerter, og når du kan se at det fungere vil vi rette fokus mod det som kan være lidt mere provokerende, men stadig med troen på at det lader sig gøre for dig.

Lyder det som dig, så kan du henvende dig hos os på www.christinapeick.dk