Gravid og frygt for bevægelse på grund af bækkensmerter

Fysioterapeut Christina Peick forklarer om gravide og frygt for bevægelse

Nyere studier bekræfter, at der er multifaktorielle årsager til at gravide udvikler graviditetsrelaterede bækkensmerter.
Det er ofte en blanding af fysiske-psyko-sociale faktorer, som kan påvirke hendes smertebillede. Det er helt tydeligt, at den gravide ofte ikke ved dette og det er vores opgave at oplyse hende om dette.

Klinikken

I klinikken ser jeg gravide, som i det tidlige stadie har frygt for at bevæge sig når de oplever bækkensmerter.
Det er der mange forskellige årsager til og det ses i nyere studier, at tidligere erfaringer med smerter, frygt for at noget er galt og værre endnu, at de udvikler en lav arbejdsglæde på grund af smerterne.
Jeg har haft held med, at vejlede og tale med den gravide omkring hvorledes hun selv kan komme nærmere den årsag som er hendes problematik.

Forståelse for smerter

At have fokus på den gravides forståelse af smerter og give hende viden i form af både psykiske og fysiske tilstande samt hendes adfærd.
Tale med hende om, at bevægelse ikke er farlig og at undgå at hun udvikler frygt for at bevæge sig. Hun skal trods alt igennem en fødsel og kroppen er bygget til at kunne klare sådan en tilstand.

Undersøgelse

I undersøgelsen er det alting vigtigt at screene for røde flag (farlig patologi), ryg og hofte lidelser. Hvis man kan clear denne del og det drejer sig om bækkenet alene, har man mulighed for at arbejde med flere faktorer.

Behandling

I en behandling af den gravide med bækkensmerter kan der indgå mobilisering af bækkenet mhp. bedre cirkulation og smertelindring. Øvelser er gode til, at smertelindre og kan udføres ofte på jobbet og hjemme.
Adfærdsændring er ofte gode til at hun skal ændre på nogle daglige gøremål som ikke belaster hende unødigt. Så hun fortsat kan fx. handle, hente børn og lave mad. Vigtigt er det også, at finde ud af om hun sover godt om natten, så hun er udhvilet til hele dagen.
Til slut er en grundig vejledning af fremtiden som fødende og mor vigtig, så hun kan få en god selvtillid og kan gøre hende klar.

1. konsultation i klinikken

Du vil blive trygt mødt af en fysioterapeut med speciale i gravide. I samråd med dig vil vi lægge en plan for både behandling og vejledning omkring dit forløb. Bestil her.

About the Author: Christina Peick

mm
Jeg er fysioterapeut, og har uddannet mig målrettet til at være ekspert i muskuloskeletal fysioterapi og idrætsfysioterapi. Jeg besidder en stor erfaring indenfor sport, mental træning, fysisk træning, smerter videnskab og genoptræning/rehabilitering indenfor cykling, løb og svømning. Mit speciale er hovedpine, nakke, skulder, ryg, hofte og knæ problematikker.

Relaterede Indlæg

Leave A Comment