Sidst Opdateret: 18. marts 20242,8 min læsning0 Comments on 3 Øvelser og Gode Råd til Smerter i Lænden

3 Øvelser og Gode Råd til Smerter i Lænden

kvinde med smerter i lænden

At sidde ned mere end 1 time af gangen, er ikke normalt for os. Nogle oplever, at hvis de sidder for længe ved skrivebordet får de lændesmerter. Når din lændesmerte kommer akut, på grund af et hold i ryggen medfører dette at dine muskler omkring lænden ikke får spændt op tidligt nok og du kan komme ud for et minitraume ”et hold i lænden”. Dette medfører ydermere smerter og du kan måske ikke bevæge dig så godt.

Der er ingen grund til panik!

Gode råd:

  1. Bevar roen, din ryg er temmelig stærk.
  2. Har du oplevet dette før, kan du godt tro at lænden er svag, men dette er ofte ikke årsagen. Årsagen er, at du har siddet for længe i den samme position og lænden er blevet udtrættet og skal bevæges mere.
  3. Har du smerter ned i balder og ben kan dette komme fra ryggen.
  4. Du skal holde dig aktiv og ikke gå i stå.
  5. Bliv ikke bekymret, men opsøg hjælp hvis ikke bevægelse og øvelserne hjælper.

Gode øvelser:

  1. Lig dig på maven og løft overkroppen op, slap af i balder og ben. Gentag dette 3 x 10 hvis det føles okay og ikke forværre dine smerter.
  1. Lig på ryggen og roter dit bække og ben til den ene side og skift til modsat. Gentag 3 x 2 gange.
  1. Træk benet op til maven mens du slapper af i lænden. 3 x 2 gentagelser.

Lav øvelserne hver 2 time gennem 2-3 dage og se om symptomerne letter.

Når du har fået et akut hold i lænden sker der en lille inflammatorisk tilstand i lænden, som er helt normalt. Det er kroppens måde at giver dig besked om, at der er noget galt og at du skal passe lidt på. Din hjerne kan ikke skelne mellem om smerterne er farlige eller ikke farlige, derfor bliver du bombarderet med informationer fra dig nerversystem, om at der er noget du skal tage hensyn til.

Din lænd er stærk og den er bygget til at være aktiv. Undgå panik og forsøg at bevæge din krop moderat i små etaper gennem dagen, i steder for at gå i stå. På den måde får dine muskler blodcirkulation og de begynder at blive mere afslappet end hvis du er helt inaktiv og inflammationen formår at få dine muskler til at stivne så det føles ømt. Det kan tage 1-2 uger før smerterne er væk, herefter er det en mulighed at tænke ”hvordan kan jeg forebygge ikke at få det igen?”.

Overvej hvor længe du kan sidde foran skrivebordet og holde en god position i ryggen. De fleste kan mærke ømhed efter højest 1 time og der er det tid til at du bevæger dig. Ændre din position, rejs dig op, gå ud efter kaffe, tag din telefon og ring op til en du skal tale med i et møde mens du går en tur. Der er så mange muligheder så ikke du sidder for længe af gangen. Det er ikke kun dig som får smerter det gør alle som sidder mange timer ned.

About the Author: Christina Peick

mm
Jeg er fysioterapeut, og har uddannet mig målrettet til at være ekspert i muskuloskeletal fysioterapi og idrætsfysioterapi. Jeg besidder en stor erfaring indenfor sport, mental træning, fysisk træning, smerter videnskab og genoptræning/rehabilitering indenfor cykling, løb og svømning. Mit speciale er hovedpine, nakke, skulder, ryg, hofte og knæ problematikker.

Relaterede Indlæg

Leave A Comment